Diabetes

 

Diabetes

Wat heeft diabetes met uw voeten te maken?

In het kort:

  • Door diabetes kunnen de bloedvaten en het zenuwweefsel van uw voeten beschadigen.
  • Er stroomt dan minder bloed naar uw voeten.
  • U krijgt minder gevoel in uw voeten en daardoor kunt u ongemerkt wondjes en blaren oplopen.
  • Wondjes genezen minder snel en kunnen gemakkelijk infecteren.
  • Er kunnen druk- en eeltplekken ontstaan. Vaak ontstaat er onder deze plekken een ontsteking.

Soms is diabetes niet goed onder controle te krijgen en verergert de ziekte: er treden complicaties op. Deze complicaties hebben grote gevolgen voor de voeten van de patiënt. Niet alle diabetische patiënten hebben problemen aan hun voeten. Het aantal patiënten dat problemen aan hun voeten krijgt, groeit echter nog steeds.

De problemen lopen uiteen van zeer droge huid met grote kans op kloofjes, tot grote gevoeligheid voor infecties en gevoelloze voeten. Door de verscheidenheid aan klachten is het niet mogelijk te spreken van de diabetische voet. Een extra nadeel van de complicaties is dat ze grote gevolgen kunnen hebben op de ziekte diabetes zelf.

De medische wereld erkent steeds meer het belang van een goede voetverzorging. Artsen sturen hun patiënten steeds vaker door naar een pedicure met een aantekening “diabetische voet”.
Mensen met diabetes kunnen evt. via hun podotherapeut in aanmerking komen voor een vergoeding. Wilt u dit zeker weten bel dan even uw zorgverzekering. Wordt het wel door u zorgverzekering vergoedt let dan op dat uw pedicure wel een contract heeft met de podotherapeut en is ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Pedicures, anders wordt het als nog niet vergoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *